0700 10 410

3 често срещани финансови грешки и как да ги избегнем?

07.07.2023г.

3 често срещани финансови грешки и как да ги избегнем?

Не е лесно човек да се грижи за финансите си. Хората се сблъскват с много предизвикателства, докато съумеят да намерят златната среда между това да покрият месечните си разходи и да спестят пари за „черни дни“ или пък за някоя по-скъпа покупка. По пътя на изграждането на тези навици се правят редица грешки. Днес ще ти изброим три от тях и ще ти дадем съвети как да ги избегнеш.

1. Не приоритизираш разходите си

Приоритизирането на разходите е много важно, когато правиш планиране на ограничен бюджет. Много хора правят грешката да похарчат голяма част от парите си за неща, които така да се каже не са от първа необходимост, а са били по-скоро импулс за притежание на нещо. Ето това трябва да се избегне! Винаги, когато получиш заплатата си, първо плати наистина важните неща – наема, сметките за ток, парно и вода и вноските по кредитите си. Следващият важен разход е да напазаруваш. Винаги сме казвали, че за колкото по-дълъг период пазаруваш, толкова по-спокойно ще изкараш месеца, знаейкиче каквито и разходи да последват, ще имаш храна в хладилника. Чак след като си направил тези разходи и видиш с какви пари разполагаш, може да помислиш как да ги разпределиш така, че да ти стигнат до края на месеца.

2. Не инвестираш в себе си

Инвестицията в себе си е може би една от малкото инвестиции, които си сигурен, че ще работи затеб. Независимо дали ще придобиеш допълнителна професионална квалификация по специалността ти или ще се преквалифицираш в изцяло нова за теб сфера, важно е да инвестираш в развитието си. Колкото по-квалифициран е един човек, толкова по-голям шанс има за по-нататъшно развитие и съответно за по-високо заплащане, към което всеки един от нас се стреми.

Разбира се, важно е да подбереш правилно и сферата, в която да се развиеш. Едно е да имаш допълнително правно образование и съвсем различно да учиш за ракетен инженер. Не че има нещо лошо в това, но преди да започнеш начинанието си те съветваме да прецениш внимателно с какво искаш да се занимаваш и какво развитие ще те очаква след това.

3. Не рефинансираш кредитите си

Много хора имат кредити независимо дали те са бързи кредити или ипотечни. Честа грешка е, че хората не правят рефинансиране на кредитите си. Какво точно представлява рефинансирането вече сме обяснявали. А защо е грешка да не рефинасираш кредита си?! В случая с ипотечните кредити, ако направиш рефинанс, то може да договориш по-добри условия като по-нисък лихвен процент, по-малка сума на вноска или по-кратък срок на кредита. Това са най-добрите сценарии, когато говорим за ипотечни кредити, защото все пак там кредитът е за много дълъг период от време.

Що се отнася до бързите кредити и по-краткия им срок, рефинансирането може да ти помогне като обедини кредитите ти към няколко кредитни институции и по този начин да облекчи плащанията ти, като ги сведе до една вноска на месец. Ако имаш пък само един кредит и ти трябват още пари, вместо да теглиш кредит от друга институция и да плащаш и там, може да рефинасираш кредита си в същата кредитна компания и по този начин хем да изплатиш стария си кредит, хем да вземеш нужните средства.

Макс Кредит може да ти помогне в изключително много ситуации, в които имаш нужда от финансиране и то бързо. Винаги можеш да се обърнеш към нашите оператори за съвет относно сумата, която ти трябва или най-подходящия за теб срок на изплащане.

Подобни публикации

28.04.2021г.

5 признака, че имаш финансови проблеми

На всеки може да се случи да не му достигнат пари няколко дни преди заплата. Ако това обаче се случва всеки месец, то нещо със сигурност не е наред. Запознай се с 5-те признака, по които можеш да разбереш, че имаш финансови проблеми и виж нашите съвети за справяне с тях.

 

Виж още

18.02.2022г.

Бързият кредит и бюджетът ни

Доброто планиране на бюджета и балансът между разходите и приходите ни са основите на финансовата ни стабилност. Разбери как можеш да поддържаш този баланс тук.

 

Виж още