0700 10 410

5 признака, че имаш финансови проблеми

28.04.2021г.

5 признака, че имаш финансови проблеми

На всеки може да се случи да не му достигнат пари няколко дни преди заплата. Ако това обаче се случва всеки месец, то нещо със сигурност не е наред. Запознай се с 5-те признака, по които можеш да разбереш, че имаш финансови проблеми и виж нашите съвети за справяне с тях.

Признак 1: Нямаш достатъчно пари за плащане

Когато останеш без пари преди следващата заплата е добре да се запиташ за какво са “отишли” парите ти този месец. Възможно е да се справиш без средства за няколко дни, но това крие и своите рискове – спешна нужда от по-голяма покупка или здравословен проблем са само част от непредвидените разходи, за които може да се наложи да заемеш пари.

Какво да правя?

Съветът да печелиш повече пари е малко вероятно да реши проблема ти, защото ако харчиш нерационално, то най-вероятно ще продължиш да го правиш, дори когато доходът ти е по-голям. Какъвто и да е приходът ти, трябва да имаш план как да разполагаш с него.

Признак 2: Нямаш спестявания

Имаш пари до края на месеца и всичко изглежда нормално. Имаш ли спестявания? Ако отговорът е “Не!”, то има проблем. Спестяванията могат да ти помогнат да преминеш по-лесно през лош период – скъпо лечение или временна безработица са примери от реалното ежедневие на всеки един от нас.

Какво да правя?

Спести пари от всяка заплата, да речем 20%. Хубаво би било да натрупаш сума, равна на доход за два месеца, а идеалният вариант е шест месеца. Това ще ти помогне да се справиш с всички изненади, които животът ти поднесе.

Признак 3: Имаш няколко кредита

Няма нищо лошо в това да имаш няколко кредита, ако доходът ти е достатъчно висок, че да можеш да плащаш вноските си навреме. Често пъти обаче не е така! Случва се да има забавяне на плащане и дори пълна невъзможност за погасяване на месечната вноска на някой кредит.

Какво да правя?

Добър вариант е да помислиш за рефинансиране на кредита ти. По този начин ще плащаш една вноска един път в месеца, вместо няколко вноски няколко пъти в месеца и то вероятно на по-висока обща стойност.

Признак 4: Имаш просрочени сметки за комунални услуги

Просрочените задължения за битовите сметки трябва да ти сигнализират, че имаш проблем и той не е за подценяване. Неплатените сметки водят след себе си наказателни такси и още повече пари за плащане. Задължителните плащания се наричат така с причина – те трябва да бъдат плащани навреме.

Какво да правя?

Развий навика да плащаш тези задължения в деня, в който получаваш заплата. Така всички плащания ще са покрити и ще имаш реална представа с какви средства разполагаш.

Признак 5: Постоянно се карате с партньора си заради финансите

Имате проблеми не с парите, а заради парите, но това също се брои. Постоянните конфликти в семейството все още не са направили никой по-богат, по-здрав и по-щастлив.

Какво да правя?

Преминете от конфликт към дискусия. Обсъдете проблемите и притесненията си със семейството си и опитайте да стигнете до консенсус.

Всеки е имал проблеми с финансите. В тези ситуации Макс Кредит е до теб и е винаги готов да те подкрепи в трудна ситуация.

Прочети повече за: