0700 10 410

5 признака, че имаш финансови проблеми

28.04.2021г.

5 признака, че имаш финансови проблеми

На всеки може да се случи да не му достигнат пари няколко дни преди заплата. Ако това обаче се случва всеки месец, то нещо със сигурност не е наред. Запознай се с 5-те признака, по които можеш да разбереш, че имаш финансови проблеми и виж нашите съвети за справяне с тях.

Признак 1: Нямаш достатъчно пари за плащане

Когато останеш без пари преди следващата заплата е добре да се запиташ за какво са “отишли” парите ти този месец. Възможно е да се справиш без средства за няколко дни, но това крие и своите рискове – спешна нужда от по-голяма покупка или здравословен проблем са само част от непредвидените разходи, за които може да се наложи да заемеш пари.

Какво да правя?

Съветът да печелиш повече пари е малко вероятно да реши проблема ти, защото ако харчиш нерационално, то най-вероятно ще продължиш да го правиш, дори когато доходът ти е по-голям. Какъвто и да е приходът ти, трябва да имаш план как да разполагаш с него.

Признак 2: Нямаш спестявания

Имаш пари до края на месеца и всичко изглежда нормално. Имаш ли спестявания? Ако отговорът е “Не!”, то има проблем. Спестяванията могат да ти помогнат да преминеш по-лесно през лош период – скъпо лечение или временна безработица са примери от реалното ежедневие на всеки един от нас.

Какво да правя?

Спести пари от всяка заплата, да речем 20%. Хубаво би било да натрупаш сума, равна на доход за два месеца, а идеалният вариант е шест месеца. Това ще ти помогне да се справиш с всички изненади, които животът ти поднесе.

Признак 3: Имаш няколко кредита

Няма нищо лошо в това да имаш няколко кредита, ако доходът ти е достатъчно висок, че да можеш да плащаш вноските си навреме. Често пъти обаче не е така! Случва се да има забавяне на плащане и дори пълна невъзможност за погасяване на месечната вноска на някой кредит.

Какво да правя?

Добър вариант е да помислиш за рефинансиране на кредита ти. По този начин ще плащаш една вноска един път в месеца, вместо няколко вноски няколко пъти в месеца и то вероятно на по-висока обща стойност.

Признак 4: Имаш просрочени сметки за комунални услуги

Просрочените задължения за битовите сметки трябва да ти сигнализират, че имаш проблем и той не е за подценяване. Неплатените сметки водят след себе си наказателни такси и още повече пари за плащане. Задължителните плащания се наричат така с причина – те трябва да бъдат плащани навреме.

Какво да правя?

Развий навика да плащаш тези задължения в деня, в който получаваш заплата. Така всички плащания ще са покрити и ще имаш реална представа с какви средства разполагаш.

Признак 5: Постоянно се карате с партньора си заради финансите

Имате проблеми не с парите, а заради парите, но това също се брои. Постоянните конфликти в семейството все още не са направили никой по-богат, по-здрав и по-щастлив.

Какво да правя?

Преминете от конфликт към дискусия. Обсъдете проблемите и притесненията си със семейството си и опитайте да стигнете до консенсус.

Всеки е имал проблеми с финансите. В тези ситуации Макс Кредит е до теб и е винаги готов да те подкрепи в трудна ситуация.

Прочети повече за:

Подобни публикации

13.03.2020г.

Що е то пасивен доход и как да го направим част от нашето ежедневие?

Парите все не достигат за нещо! Има обаче алтернативни начини, които хората използват, за да повишават доходите си. Разбери кои са те тук.

 

Виж още

01.04.2020г.

Защо Първи Април е Денят на хумора и шегата?

Всички знаем, че първи април е денят на хумора и шегата. Много от нас измислят интересни и забавни шеги, с които "лъжат" свои близки и приятели. Знаеш ли, обаче защо този ден е точно на първи април? Ние ще ти разкажем тук...

 

Виж още