0700 10 410

Как да изготвим семеен бюджет?

13.01.2023г.

Как да изготвим семеен бюджет?

Случвало ли ти се е да се чудиш къде си изхарчил парите от заплатата си? На нас ни се е случвало! Много от нас не обръщат внимание на това колко пари харчат. Разбира се има начин това да бъде поправено. Изготвянето на бюджет за месеца на думи изглежда много лесно, но в процеса на подготовка и най-вече на изпълнение, може да излезнат въпроси и ситуации, в които може да се наруши. Най-важното е да не спираш да оптимизираш разходите си – може да минат няколко месеца, докато успееш да уравновесиш разходите си.

Какво е семеен бюджет?

Семейният бюджет най-просто казано е план на приходите и разходите на едно семейство за определен период от време. Най-честата мерна единица е месец, но ако си по-предприемчив и по-организиран може да направиш и годишен план. Ако сега започваш да правиш семейния бюджет те съветваме да започнеш с месечен бюджет.

Как да изготвим семеен бюджет?

Както вече споменахме, изготвянето на бюджета изисква внимателно планиране и повече време. За това тук ще ти представим няколко стъпки за създаването на такъв:

Пресметни приходите си

Първата стъпка е да запишеш всички приходи, който получаваш всеки месец. Не забравяй да включиш приходи от странична работа (ако имаш такава), получаване на наем (ако отдаваш апартамент под наем) или вид собствен бизнес.

Пресметни разходите си

След като сметнеш приходите си е време да изчислиш всички разходи, които имаш. Тук трябва да включиш задължителните разходи – сметки за ток, вода, парно, вноски по кредит. Да, сметките всеки месец варират, но може да вземеш едно средно число за ориентир. Чак след като си „покрил“ всички задължителни разходи, може да сметнеш колко пари ще ти останат до края на месеца.

Перо „Спести“

Важно е да заделиш и част от сумата, която ти е останала след плащането на сметки, за спестявания. Може да си определиш и процент на спестяване – например 10% от оставащата сума може да си заделяш за „черни дни“. Сумата може да ти се струва малка, но с течение на времето ще се убедиш как незабелязано си събрал сума, която може да ти помогне при финансиране на лятна почивка, смяна на уред у дома или медицинско лечение например.

Следи месечните разходи

След като изчислиш сумата за сметки и сумата за спестявания, ще получиш „чистата“ сума, която ще ти остане за харчене през месеца. Съветваме те поне в първите няколко месеца да запазваш всички касови бележки, които получаваш, когато пазаруваш. По този начин ще разбереш къде отиват парите ти. Например, сутрешното кафе може да се окаже по-скъпо отколкото си мислиш, защото ако на ден даваш по 2 лева за едно кафе, това за месец са 60 лв., които си дал, а ако пиеш по 2 кафета, което е напълно нормално, то сумата набъбва до 120 лв. Може да се окаже по-изгодно да приготвяш кафето си у дома.

Създаването и придържането към месечния бюджет може да е стресиращо в началото. Важно е да не се отказваш и да следиш пътя на парите си. Разбира се не винаги може да предвидиш всички разходи. В тези случаи може да се довериш на бърз кредит, които ще покрие нуждите, които имаш. Важно е разбира се да връщаш кредита си в уговорения срок. Ако се колебаеш, дали можеш да вземеш кредит, може да се свържеш с нашите оператори, които ще ти помогнат с безплатна финансова консултация.

Подобни публикации

16.02.2022г.

Видове бързи кредити и за какво да ги използваме?

Бързите кредити добиват все повече популярност, поради достъпността им. Има обаче толкова различни видове кредити. Разказваме повече за техните особености тук.

 

Виж още

17.06.2022г.

За какво се ползва кредит до заплата?

Чувал си, че почти всяка финансова институция предлага толкова известния кредит до заплата. Днес ти даваме няколко съвета за какво може да го използваш.

 

Виж още