0700 10 410

Какво е дългова спирала и как да не попадаме в нея?

31.07.2020г.

Какво е дългова спирала и как да не попадаме в нея?

Нека започнем с това какво по-точно е дългова спирала? Това понятие не бива да бъде бъркано с рефинансиране. Дълговата спирала представлява покриване на един кредит с втори, вторият с трети и т.н., докато рефинансирането на бърз кредит обикновено се предприема, когато условията по втория кредит са по-изгодни. Повече за процеса може да прочетеш тук.

Как хората попадат в дългова спирала? Отговорът на този въпрос е лесен – липса на финансова култура. Когато човек няма или не знае как да организира месечния си бюджет, лесно се губи в сметки, месечни покупки и често не може да проследи парите си. Финансовата култура дава сигурност на човека, че той знае как и къде да разпредели парите си, знае за кое колко да харчи и кога. Наред с нея върви дисциплината и отърваването от лошия навик да пазарува неконтролируемо и импулсивно. Нашия съвет, за да бъдеш по-спокоен и да знаеш, че разполагаш с парите си, е да ограничиш вноските по кредитите ти до 30% от месечния ти бюджет. Да, това може да означава да удължиш периода на изплащане, но пък за сметка на това ще имаш повече средства за ежемесечните си нужди и няма да се налага да теглиш още кредити. Също така е препоръчително да плащаш всички задължителни разходи до няколко дни след като получиш заплатата си. Така ще имаш много по-ясна представа за това с колко точно пари разполагаш до края на месеца.

Бързите кредити и по-конкретно рефинансирането им са чудесен инструмент, ако се използва рационално. Бъди внимателен, когато теглиш такъв тип кредити и се възползвай от тях само, ако имаш ясен план как ще го върнеш. Ако си коректен платец, тогава кредитния ти рейтинг ще бъде висок. Това означава, че ще получаваш одобрение за кредит много по-лесно, а наред с това и по-добри условия. 

Подобни публикации

20.08.2020г.

Тайната на дългосрочното спестяване

Всички искаме да спестяваме, но знаем ли как да го направим по правилния начин? Даваме ти нашата тайна за дългосрочно спестяване тук...

 

Виж още

15.04.2022г.

Бързите кредити и дълговете

Струва ли си да изтеглиш кредит, за да покриеш стари дългове? На този и още други въпроси даваме отговор тук.

 

Виж още