0700 10 410

Какво е рефинансиране на кредит?

05.04.2024г.

Какво е рефинансиране на кредит?

Бързите кредити са подходящ инструмент за финансиране на почти всяка идея и нужда. Все повече хора се доверяват на тази услуга, за да осъществят по-бързо плановете си или да сбъднат някоя мечта.    

Често пъти човек може да се увлече по леснодостъпните пари и бързината, с която ги получава и така изтеглените кредити да станат повече. С нарастването им, нарастват притесненията как да се погасят без това да навреди сериозно на месечния бюджет. Най-удачното решение в случая е рефинансиране на кредит!

1. Какво означава рефинансиране?

За да обясним възможно най-лесно какво означава този термин, ще дадем пример. Да предположим, че си изтеглил кредити от няколко институции (било то банкови или не), но е дошъл момент, в който ти е трудно да изплащаш вноските към всички или пък имаш заем, но ти трябват още средства. Рефинансирането с най-прости думи означава да изтеглиш нов заем, с който покриваш стари задължения и може да получиш и допълнителна сума пари.

Казано по друг начин рефинансирането на кредит е процес, при който кредитополучателят взема нов кредит, обикновено с по-изгодни условия, за да погаси старите задължения. Това може да включва обединяване на няколко кредита в един или просто прехвърляне на съществуващ кредит на по-изгодни условия.

2. Каква е разликата между рефинансиране и обединяване на кредит?

Със сигурност си чувал и двете неща. Много хора се заблуждават, че означава едно и също нещо, но между тях има разлика. Обединяването на няколко кредита означава да изтеглиш кредит, с който да погасиш всички кредити, които имаш, като по този начин плащаш само една вноска на една дата.    

Ако имаш няколко кредита и задълженията ти към тях са за 2 000 лв. например, може да изтеглиш кредит за 2 000 лв., да погасиш старите задължения и да си изплащаш този само един кредит.

При рефинансирането отново теглиш нов кредит, пак плащаш на една дата, но сумата, която може да изтеглиш е по-голяма т.е. остават ти свободни средства, които да харчиш, ако се нуждаеш от тях.

3. Кога е подходящо да се направи рефинансиране на кредит?

Рефинансиране на кредит се прави не само когато имаш няколко задължения. Може да имаш само един кредит, но по време на изплащане да имаш нужда от допълнителни средства. Тогава вместо да теглиш нов кредит е по-разумно да рефинансираш кредита си. Ще ти изброим няколко фактора, според които да можеш да прецениш дали да рефинансираш кредита си или не:

  • по-удобна за теб вноска – ако сега имаш 3 кредита, чиято обща стойност на вноските е 250лв. и имаш срок от 8 месеца да изплатиш всичките си кредити, може би една една вноска на стойност 150 лв. за по-голям период (например 12 месеца) би ти била по-удобна.
  • по-нисък лихвен процент – този параметър зависи изцяло от финансовата институция, която си избрал. Различните компании имат различни лихви по кредитите си.
  • подобрени условия – всеки кредит, който рефинансираш, трябва да може да подобри условията, които имаш към момента.
  • при ипотечен кредит – много често срещана практика е рефинансирането на ипотечни кредити през кратък период от време (на 5 години).   

4. Колко начина за рефинансиране на кредит има?

На практика може да рефинансираш кредита си във всяка компания, стига тя да предлага възможност за рефинансиране. То бива два вида:

  • Вътрешен рефинанс – това е рефинанс, който се случва, когато теглиш нов кредит за погасяване на стар от същата институция, от която си изтеглил и предходния си кредит. Това обикновено се прави, ако имаш един кредит и ти трябват допълнително пари;
  • Външен рефинанс – това е рефинанс, при който теглиш кредит от друга компания за бързи кредити или банка, ако ти предлагат по-добри условия;

5.Как се кандидатства за рефинансиране на кредит?

Кандидатстването за рефинансиране е като кандидатстването за обикновен кредит. Имаш нужда само от лична карта. Добре е, преди да кандидатстваш за този кредит, да се свържеш с кредитора и да му кажеш, че искаш да рефинансираш кредита си, за да може да те посъветва каква сума да заемеш и да ти предложи най-подходящата за теб вноска, така че да е съобразена с нуждите, които имаш и с възможностите, с които разполагаш.

6.Защо да рефинасираш кредита си в Макс Кредит?

Макс Кредит също предлага тази услуга. Може както да рефинансираш вече съществуващ към нас заем, така и да рефинансираш кредит от други кредитни компании. При връзка с наш оператор на националния ни телефон ще получиш професионална консултация за най-удачния начин, по който да го направиш.   

Aко имаш колебание относно размера на вноската, която можеш да си позволиш, може да се допиташ до нас. Кандидатствайки при нас знаеш че сумата, която ще видиш в договора си, е крайна, без скрито оскъпяване и условия за поръчители. Ако плащаш вноските си до падеж ще бъдеш редовен платец и няма да имаш притеснения.

Рефинансирането на кредит е може би най-добрият начин да оптимизираш финансовото си състояние. Чрез нов кредит с по-добри условия ще имаш възможност да намалиш разходите си. Ако се нуждаеш от рефинансиране на кредита си, може да се обърнеш към нас.

Подобни публикации

16.10.2020г.

3 най-често срещани грешки при рефинансиране на кредити

Какви грешки можем да допуснем при рефинансиране на кредитите си? Подготвили сме ти три от най-често срещаните грешки, за да можеш да се предпазиш и да вземеш правилно решение, когато искаш да рефинансираш кредитите си.

 

Виж още

11.11.2022г.

Рефинансиране на кредит без поръчител – как?

Искаш да рефинансираш кредита си, но нямаш поръчител?Това не е проблем!

 

Виж още