0700 10 410

Какво не знаем за FaceApp?

22.07.2019г.

Какво не знаем за FaceApp?

Приложението FaceApp, което позволява използването на невронни мрежи за манипулиране на снимки, е намерило втори живот, ставайки все по-популярно сред западните звезди. В Русия социалните мрежи се „наводниха” със снимки на потребители, използвали приложението, за да се покажат в по-напреднала възраст. Но медиите започнаха да се съмняват - смятат, че използването на FaceApp може да бъде заплаха за неприкосновеността на личния живот и затова ни съветват да спрем да качваме снимките си. За първи път FaceApp стана популярен преди около две години - това приложение прави възможно разпознаването на потребителя чрез изкуствен интелект. След това можем да „добавим“ усмивка към себе си, да се представим като мъж или жена, или просто да приложим филтър, с който да коригираме недостатъците на кожата и грима, след което във FaceApp се появиха инструменти, които ни позволяват да променим нашата раса - така европейците да се превърнат в азиатци или тъмнокожи. След жалба за расизъм обаче, тези филтри бяха премахнати.

Този юли, FaceApp спечели втори живот, когато западните и руските звезди започнаха да споделят в голям брой снимки, където можем да видим как ще изглеждат в напреднала възраст - приложението има съответния филтър, който добавя бръчки и сива коса.

Въпреки това експертите по информационна сигурност и анализаторите препоръчват да помислим два пъти, преди да изтеглим това приложение и още повече да споделяме резултата в социалните мрежи. Към настоящия момент FaceApp заема водещи позиции в броя на изтеглянията и в App Store и Play Market. Хаштагът #faceappchallenge също е много разпространен в популярните онлайн платформи. Подобна популярност не може да остане незабелязана и много специалисти по информационна сигурност се интересуват от политиката за поверителност на компанията, най-вече заради неочаквания прилив на интерес към приложение, който съществува от две години.

Някои хора забелязват, че FaceApp се нуждае от интернет връзка за работа, което на теория може да означава, че приложението предава качени снимки на потребителя някъде.

Освен това, в чуждестранните версии на Twitter хората сочат, че FaceApp принадлежи към руската компания Wireless Lab, намираща се в Санкт Петербург, и както всички знаем на Запад, руските хакери никога не спят.

Все още няма доказателства за тези обвинения, но не е нужно да се стига до примери, когато приложението, което на пръв поглед е доста невинно, събира лични данни, които след това са използвани от трети страни за свои собствени цели. Например, скандалът с Cambridge Analytica, когато хората мислеха, че преминават през нормален психологически тест, а след това разбраха, че събраната информация за тях е използвана в предизборната кампания на Доналд Тръмп. През май тази година NBC съобщи, че приложението Ever, което предлага да се съхраняват потребителски снимки безплатно, използвайки ги за обучение на невронни мрежи за инструмент за разпознаване на лица, който по-късно беше продаден на правоохранителните органи.

Политиката за поверителност на FaceApp също заявява, че приложението събира данни за геолокацията и историята на потребителските търсения в Интернет.

В същото време се съобщава, че „ние (разработчиците) няма да продаваме вашата информация на трети страни извън FaceApp“ и веднага се добавя, че приложението дава събраните данни на „рекламни партньори“, за да подобри насочването.

Въпреки че такива практики не са рядкост сред разработчиците на приложения, ситуацията с FaceApp е друг пример за това как ИТ компаниите тайно събират информация за потребителите, използвайки методи, които никой дори не подозира.

Фактът, че някои потребители алармираха и настояваха да се спре използването на FaceApp, показва, че скандалът с Cambridge Analytica и други големи нарушения на данните не остават незабелязани и обществеността научава някои уроци от нея. Няма съмнение, че изкушението да се използва популярно приложение, което приятелите ни рекламират в социалните мрежи, е твърде голямо, но не трябва да забравяме, че неприкосновеността на личния живот и защитата на личната информация са много по-скъпи от следващата мода.

И въпреки всичко на колкото и години да е човек трябва да се чувства добре в кожата си. Това се постига с грижа за себе си и спокойствие. Погрижи се за себе си, а спокойствието можем да осигурим ние от Макс Кредит като винаги ти помагаме да планираш спокойно!

Подобни публикации

04.06.2021г.

Евтина лятна почивка – как и къде?

Замисляш се за почивка, но бюджетът е ограничен? Ние, както винаги, имаме решение за теб!

 

Виж още

18.06.2021г.

За кои лични вещи трябва да внимаваме, когато пътуваме?

Всички обичаме да пътуваме. Има обаче няколко неща, които трябва да пазим по време на почивката си. Разбери кои са те и прочети нашите практични съвети за съхранението и защитата им.

 

Виж още