0700 10 410

Какво са лични финанси?

21.09.2023г.

Какво са лични финанси?

Надали има човек, който не е чувал за лични финанси. Какво обаче знаем за тях и дали можем да ги управляваме така, че да работят за нас? В днешната статия ще разгледаме този въпрос и ще ти дадем няколко съвета как можеш да следиш личните си финанси.

1.Какво представляват личните финанси?

Това понятие включва абсолютно всички приходи и разходи, които човек има за определен период от време. Под приходи нямаме предвид само заплатата ти – това може да са пари от наем, продажба на вещи, печалба от лотария и каквото друго се сетиш. Разходите стандартно са всички пари, които излизат от домакинството като битови сметки, разходи по вноски за кредити, вечеря навън, кино, разходи за почивки, покупки за дома и др.

Личните финанси са пряко обвързани с месечния ти бюджет. Как? За да може да постигаш баланса между това, което получаваш и това, което харчиш, трябва да имаш месечен бюджет. С негова помощ и ако го спазваш стриктно, в края на месеца трябва да имаш останали някакви заделени пари, които може да спестиш и да ги използваш или за черни дни или ако се натрупа солидна сума във времето да ги инвестираш в нещо, което ще ти носи допълнителна стойност.

2.Как да съчетаем личните финанси и спестяването на пари?

Спестяването на пари е цел на много хора. Обикновено е и доста труден и бавен процес. Най-лесният начин за това е да си набележиш цел и да си поставиш срок за изпълнението ѝ. Особено важно е да си поставиш реална и постижима цел за постижим срок. Най-добре е да започнеш с малка цел, за да може да се мотивираш и да продължиш нататък.

Ето няколко съвета, които ще ти помогнат да спестиш пари:

  • Пазарувай големи покупки на намаления - ако имаш нужда от голяма покупка, която може да изчака малко във времето, те съветваме да следиш кога ще има намаления. Обикновено по-големите отстъпки се случват в дните около Черен петък или преди по-големите празници. По този начин със сигурност ще спестиш пари.
  • Запази почивката си от по-рано - колкото по-рано запазиш място за лятната или зимната си почивка, толкова по-вероятно е да намериш изгодна оферта. Освен това имаш и по-голям избор от курорти и хотели, които да прегледаш.
  • Купувай на едро - купуването на големи количества от даден продукт за бита е винаги по-изгодно. Важно е все пак това, което купуваш, да е с дълъг срок на годност. Често това са препарати – прах за пране, сапуни и т.н. Големите вериги магазини правят наистина добри промоции няколко пъти в годината, от които може да се възползваш.
  • Рефинансирай кредита си - ако изплащаш повече от един кредит, най-доброто, което можеш да направиш, е да ги обединиш или рефинансираш. Така ще имаш възможност да намалиш вноската и периода на кредита си и разбира се ще трябва да помниш само една дата за плащане.
  • Води дневен отчет на разходите си - важно е да знаеш къде отиват парите ти. Често не знаем къде отиват парите ни. Това се случва, защото не си даваме сметка за ежедневните малки покупки, които правим. Ето защо е важно да следиш какво купуваш.

Разбирането на личните финанси и спазването на баланс в месечния бюджет е важно и отнема време. Разбира се, винаги когато имаш нужда от допълнителни средства, можеш да се довериш на бърз кредит. Трябва обаче размерът на вноската да не надвишава минималния праг на сумата, която ти е необходима, за да покриваш разходите си. Точно за това, преди да изтеглиш кредит, е препоръчително да направиш консултация с оператор на компанията, която си избрал. Нашите оператори могат да ти дадат точна информация относно кредита, който си и избрал и да ти дадат професионален съвет.

Подобни публикации

16.02.2022г.

Видове бързи кредити и за какво да ги използваме?

Бързите кредити добиват все повече популярност, поради достъпността им. Има обаче толкова различни видове кредити. Разказваме повече за техните особености тук.

 

Виж още

04.03.2022г.

Кога да кандидатствам за бърз кредит?

След като разгледахме случаите, в които не е подходящо да кандидатстваме за бърз кредит, е време да разберем кога е подходящо да вземем кредит и разбира се, няколко съвета за какво да внимаваш, когато кандидатстваш.

 

Виж още