0700 10 410

Разлика между обезпечен и необезпечен кредит

22.04.2024г.

Разлика между обезпечен и необезпечен кредит

Всеки някога е имал нужда от допълнителни средства, за да покрие домакинските си сметки или да закупи нещо на по-голяма стойност, отколкото заплатата му позволява. Много голям процент от населението вече се е възползвало от услугите на банковите или бързите кредити.

Днес ще разгледаме още една разлика между заемите, които предоставят банките и компаниите за бързи кредити, а именно разликата между обезпечен и необезпечен кредит. Нека видим:   

1. Какво е кредит без обезпечение?

Най-просто казано кредитът без обезпечение е вид заем, който се предоставя от финансова институция на основата на кредитна история, доходи и други фактори, без изискването за представяне на гаранции или обезпечение във формата на имущество или средства. Това означава, че кредитополучателят не е задължен да предоставя никакъв залог, в случай че не може да погаси кредита.

Вместо това се оценява рискът въз основа на изискванията на дадената кредитна компания. Кредитите без обезпечение често се използват за лични нужди като закупуване на автомобил, пътувания или плащане на образование, но могат да бъдат предоставяни и за бизнес цели. Заради по-големия риск, който поема кредиторът, този вид кредити често са с малко по-висока лихва. Този вид кредити най-често се отпускат на физически лица, заради по-ниските суми, които се предлагат.   

2. Видове кредити без обезпечение?

  • Бързи кредити

Това е може би най-популярният вид кредити, които се използват за погасяване на временни финансови затруднения. Името им идва от наистина бързото им отпускане и разбира се бързото подаване на заявка за кредит. След като попълниш формата за кандидатстване, в рамките на няколко часа може да получиш сумата, от която имаш нужда, по най-удобния за теб начин – в офис на Изи Пей, по банкова сметка, в офис на компанията-кредитор или по друг начин, предлаган от финансовата институция.      

  • Плюсове на бързите заеми

Бързина – ако имаш спешна нужда от пари, добър вариант е да се възползваш от тази услуга, която ще ти осигури сумата, от която имаш нужда в най-кратки срокове.

Облекчени условия – за разлика от мудните банкови процеси и множеството документи, които се изискват, за да кандидатстваш за бърз кредит имаш нужда само от личната си карта.

Онлайн процес – вече все повече компании предлагат бързи кредити изцяло онлайн. Не е нужно да посещаваш офис – само с няколко клика парите са при теб.

Разнообразие от кредитни продукти – в зависимост от нуждите на различните хора, продуктите които се предлагат са различни. Може да заемеш както кредит за закупуване на скъпа техника, така и да „закърпиш“ бюджета с кредит до заплата.

  • Минуси на бързите кредити

Както казахме по-високият риск, заради липсата на обезпечение, води до повишаване на лихвата. Също така, сумите, които се предлагат, са сравнително ниски – обикновено до 5000 лв. и сроковете за погасяване също са кратки – обикновено до 24 месеца.

  • Потребителски кредити

Потребителският кредит, който се предоставя от банките, е за доста по-големи суми, спрямо сумите, които могат да се усвоят от компания, предлагаща бързи кредити. Има някои потребителски кредити, предлагани от банка, които се отпускат без да има нужда от обезпечение по тях.

  • Плюсове на потребителски кредити от банка

По-високи суми – банките отпускат потребителски кредити за по-високи суми. Ако имаш нужда от пари за основен ремонт или пък за автомобил, то банковият потребителски кредит е по-добрият вариант за теб, защото вероятно ще ти трябва по-голяма сума пари.

По-голям срок за погасяване – в зависимост от сумата, която искаш да заявиш, срокът може да достигне 10 години, че и повече.

  • Минуси на потребителския кредит от банка

Бавно одобрение – независимо че кандидатстваш за потребителски кредит, изискването за повече документи си остава. Това може допълнително да забави становището ти. Дори да си одобрен за сумата пари, за която си кандидатствал, ще се изисква повече време, за да ти бъдат отпуснати парите.   

3. Какво е кредит с обезпечение?

Кредитът с обезпечение е вид заем, при който кредитополучателят трябва да предостави гаранция или сигурност на кредитора, която се нарича обезпечение. Това може да бъде в различни форми, като имущество, пари или други активи. Обезпечението служи като защита за кредитора в случай на невъзможност за изплащане на заема от страна на заемополучателя.

В случай на неплащане, кредиторът има право да претендира върху обезпечението, за да покрие загубите си. Този вид кредит често се използва за по-големи суми или при по-рискови кредитополучатели, като предоставя по-голяма сигурност на кредитора.

  • Ипотечен кредит

Най-често срещаният пример за обезпечен кредит, който можем да дадем, е ипотечният кредит. Над 75% от жилищата в София са закупени с помощта на ипотечен кредит. Това е така, защото сумата, която трябва да се заплати, е много висока и човек в повечето пъти няма възможност да ги плати без помощ.

В тези случаи закупеният имот било то апартамент, къща или земя, служи като обезпечение. В случаи на невъзможност вноските да се погасят, банката има право да изземе имуществото, което е финансирала.

  • Лизинг

Много хора избират да закупят колите си на лизинг. Причината отново е в високите цени на автомобилите, особено по-новите модели. Тук, както и при ипотечния кредит, фирмата, с която си избрал да работиш, финансира автомобила.

Ако имаш част от парите, може да финансира само разликата, която не ти достига. Така ти получаваш право на ползване на автомобила, но трябва да изплащаш вноските към кредитора на време. В противен случай, той има право да го изземе.

Независимо дали теглиш кредит, за да финансираш някоя своя мечта, да направиш ремонт или да си купиш имот, това са пари, които трябва да изплащаш в срок. Преди да заемеш пари, първо си направи ясна сметка дали можеш да си позволиш да го изплащаш и още повече какви вноски може да си позволиш да плащаш.

Кредитът е отговoрност, която понякога затормозява хората. В стремежа си да върнат парите по-бързо и да се „отърват“ от него, клиентите на кредитните компании допускат грешката да избират кратък срок на кредита. Това е грешно, защото колкото по-кратък е срокът, толкова по-висока е вноската ти.

Винаги съветваме клиентите си да изберат по-дълъг срок, за да са сигурни, че могат да си позволят вноската, след като платят останалите си задължения. Също така, добра практика е да платиш вноската си веднага след като получиш заплатата си. Както плащаш месечните си сметки, така трябва да гледаш и на кредита си. Нещо повече – ако си изряден платец, със следващия си кредит може да получиш бонуси и отстъпки като лоялен клиент.

Винаги, когато имаш нужда от финансов съвет или пари назаем, може да се обърнеш към нас и да си сигурен, че ще получиш безупречно обслужване.

Подобни публикации

28.04.2021г.

5 признака, че имаш финансови проблеми

На всеки може да се случи да не му достигнат пари няколко дни преди заплата. Ако това обаче се случва всеки месец, то нещо със сигурност не е наред. Запознай се с 5-те признака, по които можеш да разбереш, че имаш финансови проблеми и виж нашите съвети за справяне с тях.

 

Виж още

29.04.2022г.

Видове бързи кредити от Макс Кредит

Макс Кредит предлага богат избор от видове кредити, които са подходящи за всеки, които има нужда от финансова подкрепа.

 

Виж още