0700 10 410

Българските традиции на Сирни Заговезни

12.03.2021г.

Българските традиции на Сирни Заговезни

Празникът Сирни Заговезни, още наричан Прошка, е стар български празник, свързан с редица традиции. Той се отбелязва в неделята 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. Всяка година датата се променя спрямо календара на Българската православна църква.

Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост в годината – Великденският пост.

Хората вярват, че този празник поставя границата между зимата и пролетта – природата се възражда.

Празникът е свързан с няколко традиции една, от които е свързана с паленето на огън. Според поверията, чрез него се изгарят злите сили. За здраве и късмет огънят се прескача.

След като се изгасят огньовете, които се наричат още сирници, традицията повелява да се ходи на гости у родители, кумове, по-възрастни братя и сестри и по-младите да искат прошка от по-възрастните. Думите, с които те се обръщат са „Прощавай, мале, тате...“, а отговорът трябва да е „Просто да ти е! Господ да те прощава“. Прошката е символ на благородство и вътрешен мир, а смисълът да простиш е да изпълниш сърцето си с мир и любов.

Трапезата за този празник също е специална. Това е последната вечеря преди Великденския пост и за последно се ядат млечни продукти, яйца и риба. Месото не присъства на трапезата от предната седмица, когато се отбелязват Месни Заговезни. Сред задължителните ястия са баница, сърми, яйца и задължително бяла халва.

След вечерята се извършва и последния празничен ритуал, а именно Хамкане. На дълъг конец се връзва сварено яйце или халва, а децата трябва да опитат да хванат с уста яйцето, без да си помагат с ръце. Поверието е, че който успее да го хване, ще се радва на здраве през цялата година. След този ритуал, конецът се палел и възрастните гадаели по начина на горене. Ако имало млади моми за женене в къщата и конецът припламне, значи скоро ще има сватба. Ако конецът гори бързо – очаква се плодородна година, ако обаче тлее – на лошо било.

Седмицата след Сирни Заговезни се характеризира с кукерски игри, които имат езически произход. Мъже със страшни маски и колан с чанове, извършват редица обреди за берекет и прогонване на зли сили.

Прочети повече за:

Подобни публикации

08.09.2020г.

Офисът ни в Бургас е с нов дом

Вторият ни офис в морския град Бургас също откри своя нов дом!

 

Виж още

09.06.2021г.

Заем само с лична карта

Заем само с лична карта - една услуга, с която разполагаш с бързи пари винаги, когато имаш нужда.

 

Виж още