0700 10 410

Имам няколко кредита! Какво да правя?

26.05.2022г.

Имам няколко кредита! Какво да правя?

Когато човек има нужда от допълнителни пари е хубаво да знае, че може да разчита на кредит. Разбира се, кредитът е обвързан със задължение за редовно изплащане на вноските по него. Понякога обаче неусетно се озоваваш в положение, че имаш повече кредити отколкото може да обслужиш. Защо се получава това? Днес ще разгледаме някой от най-често срещаните причини за попадане в така наречената  дългова спирала.

Причина №1:Бърз кредит за неподходяща сума

Когато теглиш кредит независимо дали е за по-висока сметка, дълго чакана почивка или нужда да закупиш нов електроуред например, е важно да знаеш точно колко пари ти трябват. Защо? Прекалено високата сума е обвързана с по-висока месечна вноска, която не е необходимо да плащаш. Ако например покупката ти струва 900 лв., то е разумно да изтеглиш  бърз кредит за 1000 лв., а не за 1500 лв., нали?! Така хем ще си спокоен, че имаш още малко пари за непредвиден разход, хем парите ще ти стигнат точно.

Обратната ситуация – да изтеглиш по-ниска сума също не е добър вариант. Защо? Да се върнем на примера с покупката за 900 лв. Ако изтеглиш 400 лв. и имаш заделени 500 лв. – добре. Но ако нямаш тези пари, то изтегляйки 400 лв. в последствие ще ти е необходим втори  кредит до заплата за 500 лв. Сам можеш да прецениш дали е необходимо да разбиваш сумата на 2 части и да утежниш мислите си с 2 вноски.

Причина №2: Бърз кредит с неподходящ срок

Каквото и да си говорим всеки, който има бърз кредит, се опитва да го изплати възможно най-бързо. В този си стремеж често се случва да не избереш подходящ срок на изплащане. Това несъмнено влияе на размера на вноската – колкото по-кратък е срокът на изплащане, толкова по-висока е месечната вноска. Съветваме те да избираш срок на изплащане съобразен с личните ти доходи, а не с желанието ти да се отървеш от кредита по-скоро, защото може да попаднеш в по-сложна ситуация. Не е ли по-лесно да изплащаш 900 лв., които можеш да взмеш като кандидатстваш за  кредит изцяло онлайн, за 10 месеца например с вноска, след която ще ти остават пари до края на месеца, вместо да изплащаш за 5 месеца и да се чудиш откъде да намериш пари за вноската. Това също е причина да прибегнеш до втори бърз заем – за да може да покриеш оставащите разходи до края на месеца.

Причина №3: Бърз кредит от неподходящ кредитор

Колкото и неприятно е да го кажем, не всички кредитори са коректни с клиентите си. Причина за това е, че много от тях имат скрити такси, които не съобщават на клиентите си и когато дойде време за вноска тя е различна от първоначално уговорената. Ето защо те съветваме преди да изтеглиш кредит да попиташ за цялата вноска, която ще платиш и когато се увериш в сумата, тогава да подписваш договор. Другият съвет е да четеш внимателно това, което подписваш.

Разбира се има няколко начина, с които можеш да си помогнеш, ако си попаднал в тази неприятна ситуация:

1. Продажба на ненужни вещи – всеки има в дома си вещи, които не ползва. Понякога дори не знаеш, че ги имаш. Когато имаш нужда от допълнителни пари направи ревизия на дома си – малко носени дрехи, обувки, обувани един път за повод, малки електроуреди, забравени в шкафа – всичко това може да бъде продадено. Разбира се, цената му ще е значително по-ниска от тази на която си я купил, но все пак е начало.

2. Направи разчет на доходите си – докато овладееш положението можем да те посъветваме да използваш доходите си възможно най-рационално. Направи сметка колко пари вземаш, от тази сума задели първо за сметки и вноски по кредити, след това за храна и това, което остане, опитай да спестиш.

3. Рефинанс на бърз кредит – когато имаш няколко кредита първата крачка във вярната посока е да  рефинансираш кредитите си или да ги обединиш. По този начин ще имаш само една дата в месеца, на която ще плащаш само една вноска и сме сигурни, че сумата ще е по-ниска отколкото за няколкото кредита, които имаш. Отново внимавай за срока, ако трябва да обединиш кредити на стойност 1500 например, то най-разумно е да избереш срок на изплащане поне 10 месеца, за можеш спокойно да го изплатиш.

Отново ще ти кажем, че когато изпаднеш в тази неприятна ситуация, най-голямата грешка е да се отчайваш. Винаги има начин да се измъкнеш от многото кредити, като най-важното е да говориш с кредитора си честно и открито, за да може той да ти предложи възможно най-доброто решение за теб. Когато имаш нужда от бързи пари или просто финансов съвет, то Макс Кредит е до теб.

Подобни публикации

27.11.2020г.

5 съвета, които ще ни помогнат да спестим от електроенергия

С консумацията си на ток, ние допринасяме за глобалното затопляне. Как можем да спрем това, като същевременно намалим и сметките си за електроенергия?

 

Виж още

11.03.2022г.

Повторен бърз кредит

Голяма част от хората, които за взели бърз кредит веднъж, се доверяват на тази услуга отново. Разбери какви са предимствата да вземеш бърз кредит повторно тук.

 

Виж още