0700 10 410

12 съвета, които ще ти спестят пари в супермаркета

22.07.2021г.

12 съвета, които ще ти спестят пари в супермаркета

Спестяване на пари – това е доказано най-добрият метод за поддържане на добра финансова стабилност на бюджета ни. Да пазаруваш по списък, да се придвижваш с градски транспорт или да готвиш у дома са само част от начините да спестиш пари. В редовете по-надолу ще ти дадем практични съвети, които ще ти помогнат да спестиш пари, докато пазаруваш в супермаркета.

1. Планирай седмичното меню

Първата стъпка преди да се отправиш към магазина е да планираш седмичното меню. Ако знаеш какво точно ще сготвиш, то ще знаеш и какво трябва да купиш. Ще спестиш и много повече време, което можеш да отделиш за себе си, вместо в мисли какво да купиш.

2. Подготви списък с покупки

След като вече знаеш какви продукти ще са ти необходими е време да съставиш списък. Недей да разчиташ само на паметта си. В ежедневието ни има много по-важни казуси, от това какво трябва да пазаруваш. Не забравяй първо да провериш с какво разполагаш у дома. Може да се окаже, че имаш почти всички продукти за ястието, което ще направиш и не се налага да купуваш всичко. Добре е и да провериш дали случайно не е свършил перилния препарат или торбите за боклук. Идеята е да закупиш всичко накуп и да не се налага да ходиш всеки ден до магазина.

3. Провери отстъпките

Почти всеки супермаркет има седмични продукти, които са намалени. Провери онлайн брошурите. Ако намериш добри цени за продукти с дълъг срок на годност, си заслужава да ги добавиш към списъка. По този начин хем ще спестиш пари, хем ще си имаш за по-дълго време.

4. Нахрани се

Никога не ходи на пазар гладен! Не е трудно да съблазниш гладен човек с храна, по този начин ще напълниш кошницата с повече продукти. Най-вероятно много от тях няма да представляват интерес за теб след като се заситиш, но сметката в магазина ще е по-голяма. Учените са изчислили, че ако не се нахраниш преди да идеш до магазина, ще похарчиш средно 64% повече.

5. Разгледай рафта от горе до долу

Рафтовете на нивото на очите са заделени за по-скъпите стоки. Ето защо си струва да се огледаш по-нагоре и по-надолу за продукти на по-ниска цена. Имай предвид, че по-евтино не означава непременно по-лошо качество. Сравни състава и прецени кой продукт е по-подходящ за теб и нуждите, за които ще го използваш.

6. Чети етикета

Обърни внимание на етикетите и особено на срока на годност. Отнема секунди, за да видиш дали продуктът е в срок, а парите, които можеш да спестиш също може да са не малка сума. Не забравяй да видиш и съставките – в сиренето например не трябва да има растителни мазнини, а киселото мляко с ниско съдържание на мазнини, може да бъде с по-високо съдържание на калории в сравнение с обикновения аналог, което е важно, ако го купуваш за диетични цели.

7. Провери цената

Този съвет звучи очевиден, но много хора не гледат цената на стоките, които купуват редовно. Свикнал си с факта, че картофите струват по 1 лв./кг. и просто ги слагаш в кошницата. Но може да се окаже, че продуктът отдавна струва много повече. Ако не знаеш цената на продуктите, които често купуваш, то се лишаваш от възможността да спестиш пари.

8. Закръглявай нагоре

Често срещан трик в супермаркетите е цената на стоката да завършва на 99 ст. Това не случайно е така. Когато видиш продукт, който струва да кажем 3,99 лв., мозъкът ти автоматично приема че цената е 3 лв. Да, разликата е „само“ 99 ст., но при 10 стоки, които си купил не защото ти трябват, а защото са на ниска цена, разликата в сметката става 10 лв.

9. Купувай сезонни плодове и зеленчуци

Сезонните плодове и зеленчуци за доста по-евтини. Да не говорим, че вкуса им е по-добър. Съветваме те всеки сезон да изготвяш седмичното си меню спрямо продуктите, които има на пазара. Лятото например е чудесен сезон да хапнеш повече салати, богати на витамини – пресни домати, краставици и тиквички биха те заситили и намалили разходите за зеленчуци, които не за в сезона си.

10. Не се презапасявай с храна

Дори и със списък може да купиш твърде много продукти, например да вземеш торба моркови, вместо два за супа. Използвай толкова, колкото ти е необходимо, защото в противен случай останалото рискува да се развали.

11. Контролирай спонтанните покупки

На касата има „опасна“ зона за спонтанни покупки. Продължителното чакане на опашка може да те накара да искаш да се възнаградиш, а това е само едно шоколадово блокче на рафта. След това изведнъж се нуждаеш от мокри кърпички, дъвки и куп други ненужни покупки.

12. Провери касовата бележка

Последната важна стъпка е да провериш касовата си бележка преди да излезеш от магазина. Може да имаш продукт маркиран два пъти по погрешка или нещо да не е на цената, която си очаквал.

Това са нашите 12 съвета за спестяване на пари, докато пазаруваш за седмицата. Всяко начало е трудно, но не трябва да се отчайваш, ако след пазар установиш, че си закупил повече продукти от необходимото. С времето човек изгражда навик и всичко започва да се случва естествено. Важното е да имаш цел и да знаеш, че вървиш с малки стъпки към нея. За всяка по-голяма покупка, която не може да чака, ние можем да те подкрепим. Вземи бърз кредит от Макс Кредит и реализирай мечтата си още днес!

Прочети повече за:

Подобни публикации

13.01.2021г.

Намаляващи и анюитетни вноски по кредити

Погасителният план е един от най-важните фактори при теглене на кредит. Най-често срещаните погасителни планове са с намаляващи и с анюитетни вноски. Може да разбереш каква е разликата в тази статия.

 

Виж още

08.04.2022г.

Как да се предпазим от некоректен кредитор?

Никой не е застрахован от това да попадне на некоректен кредитор. Важно е обаче да направим всичко което зависи от нас, за да не допускаме подобна грешка. 

 

Виж още