0700 10 410

Намаляващи и анюитетни вноски по кредити

13.01.2021г.

Намаляващи и анюитетни вноски по кредити

Покрай корона кризата фирмите за бързи кредити и банките започнаха да предлагат все по-разнообразни кредити, както по тяхното предназначение, така и по условията на отпускане. Все пак винаги, когато теглиш кредит, задължително условие е да го върнеш. Това в голяма част от случаите е на месечни вноски, а схемата, по която се плаща, се нарича погасителен план. Вноските по погасителния план най-често са два вида – с намаляващи или с анюитетни вноски.

Какво е месечна вноска?

Преди да обясним какво означават двата вида вноски, трябва първо да кажем какво означава месечна вноска. Това е сума от вноската по главницата и лихвата за съответния период. Според вида кредит, той може да се изплаща например на месечни или двуседмични вноски, което зависи от профила и възможността на съответния клиент.

Анюитетна вноска

Размерът на вноската е един и същ през целия период на изплащане на кредита. Тази схема на изплащане е по-известна като погасителен план с равни месечни вноски. Най-общо казано имаш да плащаш една и съща сума, докато не изплатиш кредита си. Характерно за този вид вноска е че в началото на периода се заплаща по-малка част от главницата и по-голяма част от лихвата. Анюитетният погасителен план е най-често предлаган от банките, като кредитните компании също предпочитат да работят с него. Този начин е и най-удобен за клиента, защото съотношението доход – вноска се запазва висок в полза на дохода.

Намаляващи вноски

Както името подсказва става дума за вноски, които с течение на изплащане на кредита намаляват. Особеното при този погасителен план е, че вноските по главницата са фиксирани, а лихвата, която се натрупва върху остатъчната сума, намалява. В България има ограничено търсене на кредити с намаляващи вноски. Една от причините е изискването за висока платежоспособност на клиентите – да получават висок доход.

Избор за погасителен план имаш само, когато теглиш кредит от банка. Фирмите за бързи кредити предлагат предимно вариант с анюитетни вноски, заради удобството за клиента. Въпреки това, трябва да обмислиш добре тегленето на кредит, защото това не са подарени пари, а такива които трябва да се върнат и то в определен срок.

Прочети повече за:

Подобни публикации

13.03.2020г.

Що е то пасивен доход и как да го направим част от нашето ежедневие?

Парите все не достигат за нещо! Има обаче алтернативни начини, които хората използват, за да повишават доходите си. Разбери кои са те тук.

 

Виж още

27.08.2021г.

Спешни кредити за спешни нужди

Когато имаш спешна нужда от пари, на помощ идва спешен кредит от Макс Кредит. Разбери повече за тях тук...

 

Виж още