0700 10 410

Как да си поставяме правилно финансовите цели, за да ги постигнем

01.07.2021г.

Как да си поставяме правилно финансовите цели, за да ги постигнем

1. Подготви се

За да си поставиш цел, ти е необходима основа, в противен случай тя може да се окаже непостижима. Във финансите сигурността е важна и затова трябва да започнеш със стриктно отчитане на разходите и приходите. Това ще ти помогне да разбереш колко и за какви цели харчиш, какво точно „изяжда“ бюджета ти най-много и какви разходи могат да бъдат спестени. След като подготвителната работа приключи, можеш да си поставиш правилните и най-важното постижими цели. Възможно е да не се налага да започнеш с спестяване на пари за пътуване до Мексико например, а с по-малки цели. Увери се, че разходите ти не надвишават доходите ти.

2. Определи сумата и сроковете

Всяка финансова цел трябва да бъде формулирана възможно най-ясно. Това се отнася както за сумата, която искаш да спестиш, така и за времето, което си готов да отделиш за постигане на тази цел. Добре поставените цели са простички и видимо постижими. Например: за да купя зимни гуми до 1 ноември, ми трябват 600 лв. За да направя това, трябва да отделям по 150 лв. на месец.

3. Бъди реалист

Мечтите също трябва да бъдат постижими. Ако доходът ти е 1000 лв. на месец, а разходите ти са 800 лв., едва ли ще успееш да натрупаш милион за шест месеца. От една страна тази ситуация демотивира. От друга страна това може да те тласне към прибързани действия, като ходене до казина, игра на борси или инвестиране на всички спестявания в криптовалути. Ето защо реализмът е важен. След като анализираш разходите си, ще може да разбереш сумата, която можеш да натрупваш ежемесечно без такива „крайности“. Целта трябва да бъде основата за планиране. Също така, финансовите ти цели трябва да са лични. Ако се страхуваш да шофираш, защо да спестяваш за кола, като се отказваш от пътуването, което искаш? Или родителите ти искат да купиш апартамент, за който трябва да изтеглиш голям кредит, а ти обмисляш да живееш в чужбина?

Важно: финансовите цели трябва да подобрят живота ти, не само тук и сега, но и в дългосрочен план!

4. Приоритизирай

Можеш да планираш покупката на апартамент, кола и пътуване до Кипър едновременно, опитвайки се да спестиш малко от всичко, но едва ли ще успееш. Приоритизирай! Така ще можеш да разбереш какво ти трябва повече - кола или пътуване. И да спестявашвече за едно нещо, конкретно. Възможно е да има по-лесни за достигане краткосрочни цели. Но, както препоръчват експертите, не повече от 4-5, в противен случай ефективността на решаването на проблемите ще намалее и ще започнеш да разкъсваш мисълта си върху малките неща.

5. Определи междинни точки

Бъди стратег: това не само ще ти помогне да поставиш правилно целта си, но и ще я постигнеш лесно. Да приемем, че си спестил 1 000 лева. Това е точката, в която се намираш сега. И има момент, в който искаш да спестиш - например 5 000 лева. Времето за спестяване може да бъде разделено на три части и за всяка от тях да се изготви конкретна стратегия. Първата стъпка може да е да спестиш 1500 лв., след това 3500 лв. и така да стигнеш до 5 000 лв. По този начин разделяш голямата цел на по-малки, лесно постижими цели.

6. Бъдиготов да направишпромени

Определянето на всяка цел води към себе си промени. Важно е да можеш бързо да се приспособяваш и да си готов да правиш някой компромисисъс себе си. Може да се наложи да намалиш разходите или да удължиш времевата рамка за постигането на целите си. Но дори и при това развитие на събитията, целта ти постепенно ще става все по-близо.

Важно: след постигане на една цел, веднага си постави друга. В противен случай няма да има мотивация за спестяване и инвестиране на пари, а спечелените пари бързо ще бъдат изразходвани.

Поставянето на цели е изключително полезно за всеки човек. Те са водещата сила за сбъдването на мечтите ти. Все пак има и моменти, в които няма да можеш да спестиш пари, защото винаги излизат някой непредвидени разходи, с които трябва да се справяш ежедневно. Недей да отлагаш спестяванията и да се отдалечаваш от големите си цели. За всички непредвидени ситуации и дългочакани покупки, може да се довериш на Макс Кредит!

Прочети повече за:

Подобни публикации

18.06.2021г.

За кои лични вещи трябва да внимаваме, когато пътуваме?

Всички обичаме да пътуваме. Има обаче няколко неща, които трябва да пазим по време на почивката си. Разбери кои са те и прочети нашите практични съвети за съхранението и защитата им.

 

Виж още

08.04.2022г.

Как да се предпазим от некоректен кредитор?

Никой не е застрахован от това да попадне на некоректен кредитор. Важно е обаче да направим всичко което зависи от нас, за да не допускаме подобна грешка. 

 

Виж още